ADAM HOLT – KIND OF BLUES

 

 “ It has a blend of blues, country, Americana & r’n’r… “

Ten zuiden van Nashville en Tennessee, een belangrijke muziekstaat in Amerika, ligt Alabama, een uitgestrekt gebied met altijd groene dennenbomen en wijngaarden. Alabama, het symbool van de zuidelijke cultuur, gastvrijheid en zelfgemaakte wijn en vanwaar, diep in deze zuidelijke ziel, country, blues en rock-n-roll komen. Uit Baldwin County, AL, is singer-songwriter/gitarist Adam Holt afkomstig. Op de middelbare school was trompet het eerste instrument waarop hij speelde.

“ If Muddy Waters and Tom Petty had a baby, they’d call the baby Adam Holt… “

Met zijn nieuwe album ‘Kind of Blues’ staat voor Adam Holt de teller op drie. In 2005 debuteerde hij met ‘This Is Adam Holt’ en in 2010 volgde ’The Sunday Troubadour’. Negen nummers op het nieuwe album zijn Ada Holt originals (waarvan hij er één, “Mr. Morning Drive” met zijn vrouw singer-songwriter Jillian schreef) en de afsluiter, één Dylan cover. Naast Holt (gitaar, zang) werden ook Owen Finley (bas), Greg Deluca (drums), Donnie Sundal (orgel, piano), Lee Yankie (slide gitaar), Mark Welborn (pedal steel) & Pierre Robinson (bas) -een bescheiden groep muzikanten uit Mobile- in het project betrokken. Het album werd opgenomen in Studio ’78, Holt’s analoge studio in Alabama, waar ze alles met een Ampex MM1100 tape recorder en gezamenlijk de basis tracks opnamen. 

Met de titel ‘Kind of Blues’ verwijst Holt naar stijlen die je op zijn nieuwe album zult herkennen: “een mix van country, Americana en r’n’r, die met wat blues bij elkaar gehouden worden…”. Het is ook (dixit Holt) een knipoog naar het studioalbum van de Amerikaanse jazzmusicus Miles Davis (1926-1991), die in 1959 een gelijknamig album uitbracht en die Holt vrij goed kende.

De opener “Mr. Morning Drive” is een nummer over Jack Bell, de grootvader van Holt’s vrouw, die een verbazingwekkend leven leefde. Bell was meer dan vijftig jaar lang DJ en ging pas op pensioen toen hij negentig was. Je hoort in het begin en op het einde van het nummer zijn stem, die opgenomen werd met een vintage microfoon. Deze voice-over geeft de toon aan voor het album. “Don’t Give Up On Me Baby” is een mooie gevoelige ballade over pure liefde, “Bobby” trekt deze lijn nog even door en, met “I’m Still Holding On” krijgen we waarschijnlijk het meest country-achtige nummer van het album. In het nummer gaat het over hen die het verleden niet kunnen loslaten. Hunt ziet het positief en gelooft dat er een dag komt dat het tij zal keren. De Southern rocker “Before I Trusted You” zorgt voor wat zwier en “Give the Dog a Bone” (met Donnie Sundal achter de honkytonk piano)is een gezellige, ouderwetse R’n’R… In “The Story Must Go On”,een warme country ballade, heeft Hunt het over (de geest van) Jim Crow, een man die vocht voor de burgerrechten. “The Bourgeoisie” is een aanstekelige rocker, waarin Holt ingaat op de stereotype vrouw in de moderne samenleving, die geniet van de ijdelheid van de buit. “The End” is niet het einde, want er is ook nog Bob Dylan’s “Lay Lady Lay” en Hunt’s gedreven interpretatie, die me méér dan verbaasde.

Op ‘Kind of Blues’ laat Adam Holt horen wie hij nog steeds wil zijn: een muzikant met in zijn pakket een amalgaam van zuidelijke roots, wiens kracht ligt in het direct zijn, met wat hij te zeggen heeft. Met zijn fluweelachtige stem en soms enkel een oude akoestische gitaar, weet hij knap de basis te leggen voor zijn eerlijke interpretatie van wat hij rond zich ziet en hoort. In de kern is dit Amerikaanse muziek, maar aan de randen Alabama-blues en rock.

“ On his new album ‘Kind of Blues’ Adam Holt shows who he still wants to be: a musician with an amalgam of southern roots in his package, whose strength lies in being direct, with what he has to say. With his velvety voice and sometimes just an old acoustic guitar, he knows how to lay the foundation for his honest interpretation of what he sees and hears around him. In essence this is American music, but at the edges Alabama blues and rock. “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

Release: 31/05/19

 

Album track list:
01. Mr. Morning Drive* - 02. Don’t Give Up On Me Baby - 03. Bobby - 04. I’m Still Holding On - 05. Before I Trusted You - 06. Give the Dog a Bone - 07. The Story Must Go On - 08. The Bourgeoisie - 09. The End - 10. Lay Lady Lay [Bob Dylan] – Songs by: Adam Holt, Jillian Holt*, except/or where otherwise [noted: 10] © 2019 – Produced by: Adam Holt

Album line-up:
Adam Holt: vocs, a- & e-guitars / Owen Finley: bass / Greg Deluca: drums / Donnie Sundal: organ, piano / Lee Yankie: slide guitar / Mark Welborn: pedal steel / Pierre Robinson: bass

Discography Adam Holt:
Kind Of Blues [2019] | The Sunday Troubadour [2010] | This Is Adam Holt [2005] | 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Zenith Records

video

 

Ampex MM1100